Ana Menü
VEDA HUTBESİ
Bismillahirrahmanirrahim

EY İNSANLAR!

Sözümü iyi dinleyiniz.Bilmiyorum,belki bu seneden sonra sizinle burada ebedi olarak bir daha birleşemeyeceğiz.

İNSANLAR!

Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise,bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise,bu şehriniz(Mekke)nasıl mübarek bir şehir ise,canlarınız,mallarınız da öyle mukaddestir,her türlü tecâvüzden korunmuştur.

ASHABIM!

Yarın Rabbinize kavuşacaksınız ve bugünkü her hal ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız.Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönüp de birbirinizin boynunu vurmayınız!Bu vasiyyetimi burada bulunanlar,bulunmayanlara bildirsin!Olabilir ki bildiren kimse,burada bulunup da işitenden daha iyi anlıyarak muhafaza etmiş olur.

ASHABIM!

Kimin yanında bir emanet varsa onu sahibine versin.Faizin her çeşidi kaldırılmıştır,ayağımın altındadır.Lâkin borcunuzun aslını vermek gerektir.Ne zulmediniz,ne de zulme uğrayınız.Allah'ın emriyle faizcilik artık yasaktır.Cahilliyetten kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır.İlk kaldırdığım fâiz de Abdulmuttalib'in oğlu(amcam)Abbas'ın faizidir.

ASHABIM!

Cahilliyet devrinde güdülen kan dâvâları da tamamen kaldırılmıştır.Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib'in torunu(amcazadem)Rebia'nın kan davasıdır.

İNSANLAR!

Bugün şeytan sizin şu topraklarınızda yeniden tesir ve hakimiyet kurmak gücünü ebedi suretle kaybetmiştir.Fakat siz;bu kaldırdığım şeyler dışında,küçük gördüğünüz işlerde ona uyarsanız bu da onu memnun edecektir.Dininizi korumak için bunlardan da sakınınız!

İNSANLAR!

Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim.Siz kadınları,Allah emaneti olarak aldınız;onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz.Sizin kadınlar üzerinde hakkınız,onların da sizin üzerinizde hakları vardır.Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız,onların,aile yuvasını,hoşlanmadığınız hiçbir kimseye çiğnetmemeleridir.Eğer razı olmadığınız herhangi bir kimseyi aile yuvanıza alırlarsa,onları hafifçe döğüp sakındırabilirsiniz.Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları,memleket göreneğine göre,her türlü yiyim ve giyimlerini temin etmenizdir.

MÜ'MİNLER!

Size bir emanet bırakıyorum ki ona sıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız.O emanet Allah Kitabı Kur'andır.

MÜ'MİNLER!

Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz!Müslüman müslümanın kardeşidir,Böylece bütün müslümanlar kardeştir.Din kardeşinize ait olan herhangi bir hakka tecavüz başkasına helal değildir.Meğer ki gönül hoşluğu ile kendisine vermiş olsun...

ASHABIM!

Nefsinize zulmetmeyiniz.Nefsinizin de üzerinizde hakkı vardır.

İNSANLAR!

Allah Teala her hak sahibine hakkını(Kur'an'da)vermiştir.Varise vasiyet etmeğe lüzum yoktur.Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir.Zina eden için mahrumiyet vardır.Babasından başka bir soy iddia eden soysuz,yahut efendisinden başkasına intisaba kalkan nankör,Allah'ın gazabına,meleklerin lanetine ve bütün müslümanların ilencine uğrasın!Cenab-ı Hak,bu gibi insanların ne tevbelerini,ne de adalet ve şahadetlerini kabul eder.

İNSANLAR!

Rabbiniz birdir.Babanız da birdir;hepiniz Âdem'in çocuklarısınız,Âdem ise topraktandır.Allah yanında en kıymetli olanınız,O'na en çok saygı göstereninizdir.Arabın Arap olmayana-Allah saygısı ölçüsünden başka-bir üstünlüğü yoktur.

İNSANLAR!

Yarın beni sizden soracaklar,ne diyeceksiniz?

"-Allah'ın elçiliğini ifa ettin,vazifeni yerine getirdin,bize vasiyet ve öğütte bulundun diye şahadet ederiz."(Bunun üzerine Resûl-i Ekrem mübarek şahadet parmağını göğe doğru kaldırarak sonra da cemaat üzerine çevirip indirerek şöyle buyurdu.)

Şahid ol yâ Rab!

KUTLU DOĞUM 2014
Hoş Geldiniz
TONYA MÜFTÜLÜĞÜ'NÜN WEB SİTESİNE HOŞ GELDİNİZ.
BİR AYET - BİR HADİS - BİR SÖZ

CAMİLER HAFTASI 2014
SÜRELİ YAYINLAR
LİNK PORTALLAR
Namaz Vakitleri
Ramazan 2014
MEKKE-MEDİNE CANLI
Kullanıcı Adı

Parola

Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın
Çevrimiçi Kullanıcılar
· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 1

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayısı: 5
· En Yeni Üye: 27518514744

Sayfa oluşturulma süresi: 0.03 saniye 164,338 Tekil Ziyaretçi
   | Üye OL! Şifremi Unuttum?